Ο Αχελώος, γνωστός και ως Ασπροπόταμος ή Άσπρος, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει και εκβάλλει σε ελληνικό έδαφος και ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας. Είναι ένα αρχέγονο ποτάμι, που πηγάζει από το όρος Λάκμος της Πίνδου, στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. Έχει μήκος 220 χιλιόμετρα περίπου, διασχίζει τους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος (Εχινάδες Νήσοι) κοντά στο Μεσολόγγι. Στη διαδρομή του συναντά φαράγγια, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους,  ορεινά χωριά, μοναστήρια, φράγματα και τεχνητές λίμνες.

Οι πρόγονοί μας είχαν εντυπωσιαστεί από το μέγεθος και τη δύναμή του. Η αρχαία ονομασία του ποταμού Αχελώος  πιθανότατα να προέρχεται από την ρίζα «αχ» που σημαίνει νερό και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος. Για την προέλευση της ονομασίας “Ασπροπόταμος” υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μία εκδοχή τη συνδέει με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια, ενώ άλλες με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και τα πεντακάθαρα νερά του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχελώος ήταν μια ποτάμια θεότητα. Ο Όμηρος τον τοποθετεί  πριν από τον Ωκεανό. Οι θάλασσες, οι πηγές και τα νερά που πηγάζουν από την γη προέρχονται από αυτόν. Ο Αχελώος ήταν η αρχή όλων των ποταμών, όλων των θαλασσών και των πηγών. Αντίθετα ο Ησίοδος συγκαταλέγει τον Αχελώο στα παιδιά της Τηθύος και του Ωκεανού, στις ποτάμιες θεότητες. Κόρες του ήταν οι Σειρήνες, οι Νύμφες και πολλές άλλες πηγές (Κασταλία, Καλλιρρόη κλπ).

Στα νερά του φιλοξενεί την περίφημη άγρια πέστροφα, μπριάνια, ασπρίτσες, βίδρες, καβούρια, νεροφίδες και σπανιότερα χέλια, είδη τα οποία  ελαττώθηκαν, λόγω των έργων της κατασκευής του φράγματος και θα εξαφανιστούν στα νερά της λίμνης. Εκτός από την καταστροφή της  ιχθυοπανίδας της περιοχής, στις λίμνες του άνω Αχελώου θα πνιγούν μυριάδες ζώων. Όλη η βιοποικιλότητα της περιοχής θα υποστεί ισχυρό πλήγμα. 

Ο Αχελώος αποτελεί  τον κύριο άξονα ανάπτυξης  οικισμών και λοιπών δραστηριοτήτων εκατέρωθεν της κοίτης και κατά μήκος ολόκληρης της λεκάνης,  μαζί με τους παραποτάμους. Το ποτάμι είναι γονιμοποιός δύναμη, είναι αυτή που χαρίζει ζωή σε ανθρώπους, φυτά, και ζώα και πρέπει να σωθεί! Πρέπει να προστατευτεί ολόκληρο το οικοσύστημα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο