Συμμετοχή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας με προτάσεις στην ανοιχτή διαβούλευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλία

Με προτάσεις για την περιοχή της Μεσοχώρας και του Αχελώου συμμετείχε ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας “Ο ΑΧΕΛΩΟΣ”  στην ανοιχτή διαβούλευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία.

Το όραμα και τη βασική επιδίωξη της ΟΧΕ αποτελεί η «προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και ενεργοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των επιχειρήσεων για την ανάδυση μιας Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού ως σύγχρονου και ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος». Η περιοχή παρέμβασης της κύριας διαδρομής και των «δορυφόρων» της, οριοθετήθηκε κατά την περασμένη προγραμματική περίοδο. Η κύρια διαδρομή εκτεινόταν χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) και μέσω της Λάρισας έως την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία) ενώ περιλάμβανε και περιοχές «δορυφόρους» με σημαντικά και αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας. Κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 εξετάζεται η διεύρυνση τόσο της κύριας διαδρομής όσο και των «δορυφόρων» της, κυρίως σε ό,τι αφορά στις οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν και κατατέθηκαν αφορούν την περιοχή της Μεσοχώρας και τον Αχελώο ως νέο “δορυφόρο” ώστε να συμβάλουν στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Οι δράσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΟΧΕ θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικών Πόρων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ (ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ)

Ανάδειξη ολόκληρης της κοιλάδας του άνω ρου του Αχελώου (Ασπροποτάμου) καθώς και της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής στη  Μεσοχώρα Τρικάλων.

Ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τις μοναδικές φυσικές παραλίες του Αχελώου, να γνωρίσει και να απολαύσει  ήλιο, τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά, μοναδική πλούσια βλάστηση. Δροσιά, γαλήνη, καλοκαίρι, παράδεισος.

Δράσεις

Κολύμπι στον ποταμό: μία μοναδική εμπειρία αίσθησης, αναζωογόνησης και ευεξίας εκεί που η υπέροχη φύση της περιοχής συναντά τα κρυστάλλινα νερά. 

Περίπατο-πεζοπορία/hiking στις όχθες του ποταμού, γνωρίζοντας την κοιλάδα του άνω ρου του Αχελώου, απολαμβάνοντας τη φύση, γεμίζοντας με μοναδικές δικές της εικόνες, φωτογραφίζοντάς την. 

Ράφτινγκ (rafting) διασχίζοντας την κοιλάδα του άνω ρου του ποταμού, περιήγηση στις πλωτές διόδους του καθώς και  Κάνοε/Καγιάκ σλάλομ (canoe/kayak/slalom). Διοργάνωση εθνικών και διεθνών αγώνων rafting/canoe/kayak/slalom (αθλητικός τουρισμός). 

Ολοήμερο πικ νικ στις όχθες του ποταμού μετά από τις δροσερές βουτιές, απολαμβάνοντας φύση, καθαρά νερά και καθαρό αέρα!

Έρευνα για τη σχετική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής (ιχθυοπανίδα-πτηνοπανίδα).

Έργα προς υλοποίηση

Η πρόσβαση στον Αχελώο για όλα τα παραπάνω γίνεται μέσα από το χωριό της   Μεσοχώρας και χρειάζεται βελτίωση-ολοκλήρωση το εσωτερικό οδικό δίκτυο (επισκευές – αποχετευτικό/αποστραγγιστικό δίκτυο – ασφαλτόστρωση) απόστασης 700μ. και 300μ. (δεύτερη διαδρομή) 1000μ. 

Δημιουργία καμπάνιας προβολής – διαφήμισης.

ΟΡΟΣ ΧΑΤΖΗ: ΤΟ ΠΙΟ ΑΛΠΙΚΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”

ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ (ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ)

Διεθνής ορειβατικός προορισμός.

Δράσεις

Πεζοπορία – hiking, ορειβασία, θέα-φωτογράφιση κορυφογραμμής μοναδικών τοπίων – άγριας πτηνοπανίδας, ορειβατικό σκι τους χειμερινούς μήνες – διασχίσεις ανάμεσα στις ψηλές κορυφές (Γλύστρα, Μυρόφυλλο – Πολυνέρι Μυρόφυλλο). 

Έρευνα για τη σχετική χλωρίδα και άγρια πανίδα & πτηνοπανίδα της περιοχής. 

Συλλογή αυτοφυών βοτάνων (τσάι-βουνού, μπιτούνι, ρίγανη κ.α.)

Έργα προς υλοποίηση

Διάνοιξη – καθαρισμός – σήμανση μονοπατιού από το χωριό Μεσοχώρα προς τη θέση Αρμύρες-Σπίτια  (2,5χιλ.).

Βελτίωση – επισκευή – ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Μεσοχώρας με τον συνοικισμό Σπίτια Μεσοχώρας  (4,0 χιλ.)  (εκκίνηση ανθρώπινης δραστηριότητας προς το όρος Χατζή).  

Βελτίωση – επισκευή – ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Μεσοχώρας, Βαρκά, Πλάτανος, Τζαβαλέικα, Μαλόραχη, Μορτζούλα (9,0 χιλ).

Δημιουργία καμπάνιας προβολής – διαφήμισης.

ΚΑΜΑΡΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ 

ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ (ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ)

Ένα πέτρινο γεφύρι που χτίστηκε το 1894. Ένα ιστορικό μνημείο. Γεφυρώνει τον ποταμό Αχελώο (Ασπροπόταμο) και συνδέει τη Μεσοχώρα με τα πέραν του Αχελώου χωριά του Ν. Τρικάλων και την Ήπειρο. Τμήμα του γεφυριού έχει επιχωθεί από τις εργασίες κατασκευής του φράγματος Μεσοχώρας και το τοπίο έχει αλλοιωθεί. Συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της περιόδου 1940-1949 και κυρίως με τη Μάχη της Μεσοχώρας, στις 31 Οκτωβρίου του 1943. Το ιστορικό γεφύρι έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.

Έργα προς υλοποίηση

Αναστήλωση της ιστορικής Καμάρας και αποκατάσταση όλων των ζημιών.

Αναστήλωση όλων των εκκλησιών της Μεσοχώρας (θρησκευτικός τουρισμός).

Βελτίωση – επισκευή – ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου  Μεσοχώρα – Καμάρα  (2,4 χιλ.).

Δημιουργία καμπάνιας προβολής – διαφήμισης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ (ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ)

Ένα μουσείο υψηλών προδιαγραφών με τις αρχές της σύγχρονης  μουσειολογίας και της τεχνολογίας, καθώς, εκτός των εκθεμάτων και των πολύτιμων κειμηλίων που θα φιλοξενεί, θα κάνει χρήση ο επισκέπτης όλων των μέσων της τεχνολογίας για εικονική περιήγηση, στα πρότυπα διεθνών μουσείων. Έτσι ο επισκέπτης θα ταξιδεύει στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον παίρνοντας όλες τις πληροφορίες-γνώσεις για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής αλλά και της ιστορίας του τόπου (Μεσοχώρα-Αχελώος-Πίνδος) 

Έρευνα για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Έργα προς υλοποίηση

Διαθέσιμοι χώροι για το μουσείο υπάρχουν (κοινοτικοί-δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί).

Δημιουργία Μουσείου: κατασκευή-αναστήλωση-εξοπλισμός.

Δημιουργία καμπάνιας προβολής – διαφήμισης.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη  ολόκληρης της περιοχής θα παίξει η βελτίωση – επισκευή – ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Μεσοχώρα/Αρματολικό μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου (13,7 χιλ.) Έτσι η Μεσοχώρα θα συνδεθεί και με τα υπόλοιπα κεφαλοχώρια της περιοχής π.χ  Μέτσοβο, Συρράκο, Καλαρρύτες, την Ήπειρο αλλά και τα Ιωάννινα – Εγνατία οδό. Ολοκληρώνοντας αυτό το κομμάτι, η διαδρομή θα προσφέρεται και για ποδηλασία αλλά και για εθνικούς & διεθνής αγώνες (αθλητικός τουρισμός) ποδηλασίας και τρέξιμο (running) διασχίζοντας μια απόσταση της Πίνδου!



Skip to content